(by:cocoa)
I love sambal dish whether it's sambal meat, seafood or just egg. A few tablespoon of these hot ans spicy dish could make you finish yup a whole bowl of rice, no wander most of the malay family only cook couple dish for a meal compare to Chinese who usually prepare 3 or 4 dishes for a meal. This my shortcut version, It's very hard to get fresh southeast asian ingredient here especially when i don't go to the asian store. So i cheated this dish with some pre-made jar, sambal olek to replace the fresh chillies and galangal powder.Sambal udang, humm yummie, rasanya pedas, manis , dan gurih bercampur menjadi satu, kalo kata mas bondan,sambal udang memang Mak Nyess ! =)
Resep ini sengaja dibuat untuk orang indonesia yang sedang sedang berada jauh dari tanah air dan rindu masakan indonesia, misalnya mahasiswa indonesia yang sedang kuliah di luar=). Karena cara membuatnya yang simpel, dan bisa menjawab kerinduan lidah akan cita rasa masakan indonesia. Resep ini sengaja dibuat simpel, karena beberapa bahan masakan asia sulit didapatkan di luar. Maka digunakan sambal olek dan bubuk galangal untuk menggantikan cabai segar.
Ingredients:
* 2 tbsp sambal olek
* 3 shallot
* 1 medium red onions, chopped
* 1.5 tsp galangal powder
* 10 cloves garlic
* 3 candle nut
* 1/2 cup oil
* 2 tbsp brown sugar
* 1 tsp salt
* 3 tbsp thick coconut milk
* 4 tbsp lime juice
* 1 lb shrimp
Method:
* Blend first 6 ingredient until fine
* Heat oil in saucepan, fry the blended ingredients for about 10 min or until fragrant
* Add brown sugar, salt and coconut milk and bring to boil
* Add lime juice and shrimp, simmer for 5 min until the shrimp is cooked.
Bahan :
- 2 sendok sambal olek
- 3 shallot
- 1 bawang merah sedang, dipotong-potong
- 1.5 sendok teh bubuk galangal
- 10 buah bawang putih
- 3 candle nut
- 1/2 gelas air
- 2 sendok teh gula merah
- 1 st garam
- 3 sm santan kental
- 4 sm air lemon
- 1 lb udang
Cara memasak :
- blender 6 bahan pertama sampai rata
- panaskan minyak di wajan, masak campuran bahan di atas kurang lebih 10 menit atau sampai pecah
- tambahkan gula merah, garam, dan santan, sampai mendidih
- tambahkan air lemon, udang, masak 5 menit sampai udang menjadi merah dan matang.
Selera nusantara |The most complete source of indonesian cuisine|for subscribe the recipe daily click HERE
|